Την άμεση λήψη μέτρων για την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης που έχει πληγεί σε μέγιστο βαθμό από την πανδημία, ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Στην αναφορά επισυνάπτεται υπόμνημα προτάσεων από το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας, που συνυπογράφεται από πλήθος επαγγελματικών φορέων του κλάδου απ’ όλη τη χώρα.
Αναλυτικά η αναφορά του κ. Κόκκαλη: «Κ. Υπουργέ, ήδη η συζήτηση για την επόμενη ημέρα γίνεται ολοένα και πιο έντονη, ενώ είναι διάχυτη η αγωνία επιβίωσης δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, που αξιώνουν όχι την επιδοματική πολιτική, αλλά ένα σχέδιο μακρόπνοο, ορθολογικό και βιώσιμο προσαρμοσμένο αφενός, στις τρέχουσες ανάγκες των επιχειρήσεων, αφετέρου προσαρμοσμένο στις οικονομικές δυνάμεις του καταναλωτικού κοινού, που θα είναι σαφώς ισχνές ειδικά τους πρώτους μήνες μετά την επαναφορά στην κανονικότητα.
Στην διττή αυτή κατεύθυνση κινούνται τα προτεινόμενα μέτρα για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης, τα οποία συνυπογράφονται από όλους σχεδόν τους συλλόγους ανά την Ελλάδα και τα οποία σας επισυνάπτω με την παρούσα αναφορά.
Συμπληρωματικά δε προς αυτή την επιστολή, πρέπει να τονιστούν και να λάβετε υπόψη ως Υπουργείο τα εξής :
Η προεκλογική σημαία της Κυβέρνησης ήταν η μείωση του Φορολογικού Συντελεστή και η υπαγωγή όλων των προϊόντων εστίασης, δηλαδή φαγητού, ροφημάτων και ποτών στο 13%. Η παρούσα συγκυρία αποτελεί για την Κυβέρνηση την πλέον κατάλληλη ευκαιρία, ώστε να πραγματοποιήσει την εξαγγελία της αυτή.
Διότι με την μείωση του Φ.Π.Α στο χαμηλό συντελεστή 6% για το φαγητό και στο μεσαίο 13% για τα ροφήματα και ποτά εν μέσω της κρίσης, μετά την άρση των μέτρων και δεδομένης της ύφεσης σε όλη την οικονομία, η εστίαση θα καταστεί προσιτή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, άρα βιώσιμη.
Αναφορικά δε με την εξαγγελθείσα δανειοδότηση των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξασφαλισθεί ρευστότητα στην αγορά και στην πραγματική οικονομία, πρέπει να λάβετε υπόψη, ότι οδηγώντας τις επιχειρήσεις στον αναγκαστικό δανεισμό, με ελκυστικά δήθεν επιτόκια, ουδόλως συμβάλλεται στην υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά δημιουργείτε κίνητρα προσέλκυσης πελατών στις Τράπεζες, και οδηγείτε τις επιχειρήσεις σε φαύλο κύκλο δανεισμού και υποχρεώσεων, στις οποίες θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, εξαιτίας και της συσσώρευσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους σε μετέπειτα χρόνο.
Οι επιχειρήσεις δικαιούνται χρηματοδότηση υπό μορφή επιδότησης, που μπορεί να διαθέσει η Κυβέρνηση, κάνοντας δίκαιη και ορθολογική κατανομή και αποφεύγοντας να δαπανά ασκόπως σε ΚΕΚ εκατομμύρια ευρώ για αμφιβόλου ποιότητας τηλεκαταρτίσεις.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ
Παρακαλώ για τις δέουσες ενέργειές σας.»