«Φαντάζομαι ότι δεν σοκάρομαι μόνο εγώ βλέποντας τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Ταγίπ Ερντογάν, να κάνει προεκλογική tour, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να καλεί από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τους ομοεθνείς του, να γεννούν ακόμη περισσότερο προκειμένου να επηρεάζουν έτσι -το λέει απροκάλυπτα- ακόμη περισσότερο, την εσωτερική πολιτική κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών.
Το δημογραφικό πρόβλημα αφού είναι ευρωπαϊκό, θα πρέπει να έχει και μια ευρωπαϊκή λύση. Πιστεύω ότι όπως η Ευρώπη έχει κοινές πολιτικές, έχει Κοινή Αγροτική Πολιτική, εν μέρει Κοινή Νομισματική Πολιτική, θα πρέπει να έχει και μια Κοινή Δημογραφική Πολιτική, που θα στηρίζεται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».
Τα παραπάνω τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής με την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την «αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος».
Ο κ. Χαρακόπουλος αφού ευχαρίστησε τους καθηγητές κ.κ. Αndersson και Μιχαηλάκη που ήρθαν από τη Σουηδία για να ενημερώσουν για τις πρακτικές αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος στη Σκανδιναβία, ανέφερε ότι «έχει πραγματικά αξία να διδαχθούμε από βέλτιστες πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές αξίες και ευρωπαϊκή κουλτούρα. Έχει αξία να διδαχθούμε από το υπόδειγμα που ακολουθήθηκε εκεί για την αναστροφή της δημογραφικής κάμψης, που απασχολεί όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα ιδιαίτερα, η οποία κάνει -θα έλεγα- δυστυχώς πρωταθλητισμό».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, κυριολεκτικά, έχει τα σκήπτρα στο δημογραφικό πρόβλημα και γι' αυτό θα τολμούσα να πω ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού θα έπρεπε να είναι η σύγχρονη “Μεγάλη Ιδέα” του έθνους. Ενώ αναφέρθηκε στις «τραγικές συνέπειες» που έχει το δημογραφικό, σε όλους τους τομείς σε εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό και ασφαλιστικό επίπεδο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «δεν αρκούν μόνο οι μεταναστευτικές ροές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Υπάρχει έντονος προβληματισμός όσον αφορά την ομαλή ενσωμάτωση μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος ευχαρίστησε και συνεχάρη τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, τις καθηγήτριες, την κυρία Κωστάκη και την κυρία Τραγάκη και τους καθηγητές, τον κ. Κοτζαμάνη και τον κ. Μπαλούρδο, για τη συμμετοχή τους στην Επιστημονική Επιτροπή και επισήμανε ότι «αναλαμβάνουν ένα σημαντικό έργο, γιατί δεν θα περιοριστούν μόνο στην αποτύπωση της οδυνηρής πραγματικότητας, στην καταγραφή των δεδομένων, αλλά θα υπάρχει και ένα “διά ταύτα” στην εισήγησή τους με μέτρα και δράσεις, που θα συμβάλουν στην αναστροφή της δημογραφικής κάμψης και στην άμβλυνση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε».
Σημειώνεται ότι τα μέλη των Επιτροπών ενημέρωσαν ο κ. Gunnar Andersson, καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ο κ. Δημήτριος Μιχαηλάκης, καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας και ο κ. Θεολόγος Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.