«Τον τελευταίο καιρό, τα φαινόμενα μείωσης των τιμών σε γάλα και κρέας έχουν ενταθεί, προκαλώντας εύλογη αναταραχή στον κτηνοτροφικό κόσμο και ιδιαίτερα στους αιγοπροβατοτρόφους. Οι ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος, που ανταγωνίζονται αθέμιτα την εγχώρια παραγωγή, αποτελούν “κόκκινο πανί” για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ζητούν επειγόντως την εντατικοποίηση επισταμένων ελέγχων, που είναι ευθύνη της πολιτείας».
Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, μετά από συναντήσεις που είχε με την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και το Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας ”Γάλα Ελάςς”.
Όπως υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός: «η μείωση των τιμών στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η υπερφορολόγηση, η εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών και η έλλειψη ρευστότητας, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, όχι μόνο για την κτηνοτροφία, άλλα και για την οικονομία συνολικότερα και τη βιωσιμότητα της περιφέρειας, που ζει και αναπνέει χάρη στην αγροκτηνοτροφική παραγωγή.
Οι απαντήσεις στα αλλεπάλληλα ερωτήματά μας, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί άμεσα η κατρακύλα των τιμών, περιορίζονται είτε σε γενικές διαπιστώσεις ότι “οι τιμές εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση”, είτε επικαλούνται τη δυσκολία των υπηρεσιών να ανταποκριθούν σε αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά, λόγω έλλειψης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων. Οι ελλείψεις σε προσωπικό επισημαίνονται διαρκώς από τους κτηνοτρόφους, με πλέον πρόσφατη περίπτωση την επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για απουσία ελέγχων στα αμνοερίφια λόγω μείωσης του αριθμού των κτηνιάτρων (εφημερίδα Ελευθερία, 03-04-2018).
ΒΑΦΤΙΣΙΑ ΦΕΤΑΣ…
Επιπλέον, σε ότι αφορά στο φλέγον ζήτημα της φέτας, εκτός των κατά καιρούς αιτιάσεων για νοθείες με γάλα εισαγωγής, εντόνως ακούγεται εσχάτως ότι γίνονται εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από το οποίο νομίμως παρασκευάζεται λευκό τυρί, το οποίο αν και εξάγεται ως τέτοιο, τελικά, όμως, φτάνει στα ευρωπαϊκά ράφια ως “φέτα”. Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένοι και οι εκτός συνόρων έλεγχοι, προκειμένου να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες με ελέγχους και στα ευρωπαϊκά ράφια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας του ΠΟΠ. Σε αυτή την κατεύθυνση, η άμεση σύσταση της Διεπαγγελματικής θα βοηθήσει όχι μόνο στη διαδικασία προβολής και προώθησης, άλλα και στον έλεγχο στα σημεία πώλησής της στη χώρα και στο εξωτερικό, ώστε σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα να παταχθούν εν τη γενέσει τους φαινόμενα “φέτας μαϊμού”».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «η κτηνοτροφία είναι η “βαριά βιομηχανία” της επαρχίας. Ακρογωνιαίος λίθος, για να μη μείνουν δώρον-άδωρον οι θεσμικές πρωτοβουλίες, είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων, η λήψη άμεσων μέτρων για την πάταξη των ελληνοποιήσεων σε γάλα και κρέας και η ουσιαστική στήριξη του εθνικού μας προϊόντος που λέγεται φέτα».
Κατόπιν τούτων καλεί τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:
Α) Αν και βάσει του μνημονίου επιτρέπεται 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2016 αυξήθηκαν πλέον των 21 χιλιάδων. Προσλήφθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια κτηνίατροι ή ελεγκτές, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Αν ναι, πόσοι προσλήφθηκαν μέχρι σήμερα; Αν όχι, γιατί; Δεν αιτηθήκατε προσλήψεις κτηνιάτρων ή ήταν άλλες οι προτεραιότητες της κυβέρνησης;
Β) Προτίθεστε να εξετάσετε την δυνατότητα απαγόρευσης παραγωγής ΠΟΠ σε όσους εισάγουν πρόβειο γάλα, έτσι ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα εξαγωγής λευκού τυριού ως φέτα;