Προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, είναι η παρουσίαση της ετήσιας παιδικής έκθεσης ζωγραφικής του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.
Πιο συγκεκριμένα το Ελεύθερο Εργαστήρι προχωρά σε ψηφιακή παρουσίαση της συγκεκριμένης έκθεσης που φέρει τον εναρμονισμένο με τη συγκυρία τίτλο «paidiki ekthesi. com».
Πρόκειται για 200 περίπου έργα ζωγραφικής αντιπροσωπευτικά δείγματα των εργασιών που δημιουργήθηκαν με βάση το Πρόγραμμα Σπουδών του Εργαστηρίου κατά τη διάρκεια του φετινού διδακτικού έτους (υπενθυμίζουμε ότι τα μαθήματα σταμάτησαν στις 10 Μαρτίου).
Τα παιδιά ενταγμένα στις τάξεις τους ανά έτος παρακολούθησης του Εργαστηρίου και ανάλογα με την τάξη τους στο σχολείο δημιούργησαν έργα με έμπνευση και φαντασία, γεμάτα αυθορμητισμό και χρώματα.
Χρησιμοποίησαν υλικά όπως τέμπερες, ξηρά παστέλ και ακουαρέλες, γνώρισαν τεχνικές όπως του κολλάζ, του ψηφιδωτού, της στάμπας, των κατασκευών κ. ά. και ήρθαν σε επαφή με διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα, θεματικές και τεχνοτροπίες ανακαλύπτοντας το μαγικό κόσμο της εικαστικής τέχνης.
Η έκθεση «εγκαινιάστηκε» ψηφιακά τη Δευτέρα 18 Μαΐου καθώς είναι ενταγμένη στις ψηφιακές δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι Κατσίγρα στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020.
Η επίσκεψη στην έκθεση θα πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι Κατσίγρα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.katsigrasmuseum.gr (πεδίο εκθέσεις –online εκθέσεις) ή πατώντας το σύνδεσμο https://bit.ly/2LA1sr6
Ξεχωριστή θέση στην εκπαιδευτική διαδικασία που συντελείται στο Εργαστήρι έχει η διαδραστική σχέση που τα παιδιά αναπτύσσουν με τη Συλλογή Κατσίγρα. Οι μαθητές επισκέπτονται τους χώρους της Συλλογής, «συνομιλούν» με τα έργα και αποτυπώνουν στο χαρτί το βίωμά τους.
Στη συγκεκριμένη έκθεση ο θεατής μπορεί να διακρίνει όλες εκείνες της αρετές που συνθέτουν την αξία της ενασχόλησης των παιδιών με την τέχνη: διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, καλλιέργεια του προσωπικού γούστου, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, ασφαλής χώρος για έκφραση χωρίς περιορισμούς με πρωτοβουλίες και πειραματισμούς.
Αρωγοί στη δημιουργική προσπάθεια των μαθητών βρίσκονται πάντα οι καθηγητές τους. Φέτος συμμετέχουν οι: Δημοπούλου Μαρίλια, Ζησοπούλου Μαρία, Καλαμάρας Γιώργος, Μουτουσίδης Θάνος, Παπαναστασίου Σίσσυ, Οικονόμου Δήμητρα και Στατήρη Λυδία.