«Λόγω της κυβερνητικής απραξίας, οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα πέφτουν. Καλώ λοιπόν ξανά την κυβέρνηση με ερωτήσεις στη Βουλή (17.1.2018 και 19.4.2018) να χρησιμοποιήσει τα όπλα που διαθέτει, και να μας γνωστοποιήσει αν αιτήθηκε ή πραγματοποίησε προσλήψεις κτηνιάτρων για να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Και εφόσον υπάρχουν αδυναμίες στον ελεγκτικό μηχανισμό, αν εξετάζει την δυνατότητα απαγόρευσης παραγωγής ΠΟΠ σε όσους εισάγουν πρόβειο γάλα, έτσι ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα εξαγωγής λευκού τυριού ως φέτα».
Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του προς τον δήμαρχο Αλμυρού κ. Δημήτρη Εσερίδη, με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αλμυρού με θέμα «Οι εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και τη Ν. Αφρική για τη φέτα».
Ο Θεσσαλός πολιτικός που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πρόκληση καθώς συνόδευε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο ετήσιο προσκυνηματικό του ταξίδι στην Καππαδοκία, επισημαίνει στο μήνυμά του ότι «το θέμα των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπερπόντιων αγορών του Καναδά και της Ν. Αφρικής, αποτέλεσαν πεδίο έντονης αντιπαράθεσης εδώ και ένα χρόνο.
Στο διάστημα αυτό, οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το θέμα αυτό δεν ήταν επαρκείς και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα που να δείχνουν στην πράξη τις προθέσεις της. Τελευταίο κρούσμα είναι η απώλεια των προθεσμιών για το κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης της φέτας. Από την εποχή ακόμα των έντονων διαξιφισμών για τη CETA, σε σχετική ερώτησή μου προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (14.03.17) είχα ζητήσει να διερευνηθεί η δυνατότητα αλλαγής της CETA πριν έρθει για κύρωση στην ελληνική βουλή, σύμφωνα με το “Ψήφισμα του Τυρνάβου”, χωρίς να λάβω μέχρι σήμερα καμία απάντηση από την κυβέρνηση.
Επιπροσθέτως, από το καλοκαίρι που μας πέρασε είχα επισημάνει επίσης με ερώτησή μου (2.6.2017) τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για εισαγωγές γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή φέτας και ζήτησα το αυτονόητο. Εντατικοποίηση των ελέγχων, αφενός για να μην πληγεί η ποιότητα της φέτας, άλλα και για να μη επεκταθούν, τα τότε πρωτοεμφανιζόμενα φαινόμενα μείωσης των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος, προτείνοντας συνάμα να ενεργοποιηθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αποφύγουμε φαινόμενα καρτέλ».
Και το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει λέγοντας ότι «οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες ορθώς αναδεικνύονται. Πρέπει να αποτελεί, όμως, εθνικό μας στόχο, να ομονοήσουμε και, παραμερίζοντας τις διαφορές στις απόψεις, να προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε με κάθε τρόπο τη φέτα ως εμβληματικό προϊόν».