Εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής, παρουσία βουλευτών του Νομού Λάρισας ,του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας του Δημάρχου Τεμπών και πολλών παραγόντων της περιοχής, η νέα αίθουσα Περιβαλλοντικών, Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου «ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ» του Δήμου Τεμπών στο Μακρυχώρι.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν από κοινού ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος και ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ και δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Τεμπών τόνισε μεταξύ άλλων: «Καταφέραμε σε μικρό διάστημα να δημοπρατήσουμε και να υπογράψουμε την σύμβαση,μέσα σε ένα μήνα έπρεπε να εκτελεστεί το 70% του έργου. Ένα σημείο αναφοράς και στολίδι για το δήμο μας και όλα αυτά οφείλονται στη συνεργασία και στην συνέργια όλων των εμπλεκομένων .η συνεργασία η συνέργια ο εθελοντισμός και η συμμέτοχη είναι εκείνα τα στοιχειά που μας χαρακτηρίζουν μας ενώνουν και μας κάνουν να αρνούμαστε να ηττηθούμε ως λαός ως έθνος και ως κοινωνία στην δύσκολη συγκύρια που βιώνουμε» .
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σχολίασε: «Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για την κατασκευή μεγάλων αλλά και των λεγόμενων μικρών έργων τα οποία είναι απαραίτητα σε κάθε τοπική κοινωνία».
Η ιστορία του έργου
Από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι και το 1976, οι κάτοικοι του Μακρυχωρίου, προμηθεύονταν νερό από βρύση που βρίσκονταν ανατολικά του χωριού, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου και 50 περίπου μέτρα βόρια από σημερινό αντλιοστάσιο. Οι πηγές για το νερό αυτής της βρύσης βρίσκονταν 300 μέτρα νοτιότερα της βρύσης, όπου σε εκσκαφή που έγινε το 1970 περίπου εντοπίστηκαν μικρά πηγάδια στα οποία συγκεντρώνονταν το νερό από κάποιες πηγές που υπήρχαν στην περιοχή και με ορθογώνιας διατομής κεραμιδένιο αγωγό μεταφέρονταν στη μεγάλη βρύση. Από τη βρύση αυτή προμηθεύονταν το νερό οι κάτοικοι του χωριού μέχρι το 1935 περίπου. Το νερό που περίσσευε από τη βρύση αυτή ακολουθούσε ένα κανάλι (αυλάκι ) επιφανειακό με κατεύθυνση βόρεια και πότιζαν τα γύρω χωράφια, στα οποία καλλιεργούσαν κυρίως κηπευτικά. Όσο νερό περίσσευε κι από το πότισμα των μπαξέδων, χύνονταν στον χείμαρρο Καλάμιτσια και από κει στον Πηνειό ποταμό. Από το 1976 και μέχρι σήμερα, πηγή υδρεύσεως του χωριού αποτελεί μια γεώτρηση που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα περίπου ανατολικά του οικισμού, δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο. Επίσης άλλα στοιχεία αναφέρουν ότι το 1935 κατασκευάστηκε το αντλιοστάσιο Μακρυχωρίου και το νερό της μίας και μοναδικής πηγής που ήταν έξω από το χωριό μεταφέρθηκε με υπόγειο αγωγό σε υδραγωγείο και από κει με υπόγειο πάλι δίκτυο ύδρευσης σε διάφορα σημεία του χωριού. Το αντλιοστάσιο κατασκευάστηκε στο εν- διάμεσο περίπου της απόστασης πηγής – βρύσης, όπου χτίστηκε και η κατάλληλη οικοδομή. Η οικοδομή αυτή, μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε όλο τον αντλητικό εξοπλισμό όμως το κτίριο κάποια στιγμή χρησιμοποιήθηκε σαν κέντρο αναψυχής και τα μηχανήματα που υπήρχαν δυστυχώς εκποιήθηκαν σαν παλιοσίδερα. Το έργο αυτό, αντλιοστάσιο, αγωγός, δεξαμενή, δίκτυο και βρύσες, άρχισε να κατασκευάζεται το 1930 περίπου επί προεδρίας του Γιαννάκη Τσέτσιλα και ολοκληρώθηκε το 1935. Για το έργο αυτό ο πρόεδρος εκείνος μνημονεύεται ακόμη από τους παλιότερους, ως πρό- εδρος με πολύ σημαντική προσφορά στην εξέλιξη της τοπικής κοινότητας.