Ίσως να έχετε αναρωτηθεί γιατί ορισμένες συσκευές έξυπνων σπιτιών (smart homes) λειτουργούν σε κάποιες περιπτώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις πάλι όχι. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ασυμβατότητα των προτύπων που χρησιμοποιούν σήμερα οι εταιρείες τεχνολογίας.

Στην ουσία κάθε εταιρεία που παράγει αυτή τη στιγμή έξυπνες συσκευές χρησιμοποιεί τα δικά της πρότυπα. Όταν κάνεις καλείται να συνδυάσει προϊόντα από διαφορετικές εταιρείες, τότε δημιουργείται ένα πρόβλημα στην εγκατάσταση και στη λειτουργία των συσκευών αυτών. Το ζήτημα έρχεται να λύσει ένα νέο πρότυπο που ονομάζεται Matter.

Οι μεγάλες εταιρείες διαμορφώνουν το πρότυπο της αγοράς

Οι έρευνες για τη δημιουργία του νέου προτύπου λειτουργίας συσκευών για έξυπνα σπίτια ξεκίνησαν από το 2019. Μεγάλες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας, όπως είναι για παράδειγμα η Samsung, η Google, η Amazon και η Apple, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ξεπεράσουν τις διαφορές τους διαμορφώνοντας το πρότυπο της αγοράς, το Matter.

Πολύ σύντομα θα δούμε αυτές τις μεγάλες εταιρείες και πολλές ακόμα να ακολουθούν το πρότυπο αυτό (170 εταιρείες έως αυτή τη στιγμή). Οι νέες συσκευές θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες. Αυτό το γεγονός εκτιμάται ότι θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση και αύξηση των πωλήσεων συσκευών για έξυπνα σπίτια. Η διευθέτηση σημαντικών λειτουργικών προβλημάτων θα διευκολύνει τη μετάβαση σε μία νέα και πολλά υποσχόμενη αγορά, τόσο για τις εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα όσο για τους καταναλωτές λόγω της ακόμη πιο πρακτικής χρήσης.

Τι ακριβώς είναι το Matter;

Σκεφτείτε να ξεχνούσατε για πάντα το Siri, την Alexa ή το Google Assistant και χρησιμοποιώντας τις ίδιες φωνητικές εντολές ενεργοποίησης να είχατε τον απόλυτο έλεγχο των συσκευών σας. Αυτό σίγουρα προκαλεί λιγότερα μπερδέματα και είναι πιο πρακτικό, καθώς εγγυάται τη συμβατότητα όλων των συσκευών. Επιπλέον, μπορείτε να προγραμματίσετε γεγονότα και προγράμματα στην τηλεόραση ή σε online τουρνουά πόκερ σε πλατφόρμες όπως της Pokerstars ή αντίστοιχα στο σκάκι σε ιστότοπους όπως το Chess.com κλπ., και να λαμβάνετε ενημερώσεις ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και χρησιμοποιώντας το ίδιο λογισμικό. Αυτό θα γίνεται ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα και τη συσκευή που χρησιμοποιείτε κάθε φορά.

Μπορούμε να πούμε πως είναι μία αντίστοιχη διαδικασία, όπως το να μην χρειάζεται να αλλάξετε παιχνιδοκονσόλα για να παίξετε διαφορετικά παιχνίδια ή να μην είστε υποχρεωμένοι να ακολουθείτε αποκλειστικά μια συγκεκριμένη πλατφόρμα μουσικής με λειτουργία streaming, επειδή απλά και μόνο επειδή δημιουργήσατε μία τεράστια βιβλιοθήκη τραγουδιών και δεν μπορείτε να τη μεταφέρετε σε κάποια άλλη πλατφόρμα.

Δέσμευση των εταιριών είναι να κάνουν τα πράγματα πολύ πιο εύκολα, σε ένα περιβάλλον που έχει ήδη πολλές δυνατότητες μεν, αλλά αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα. Έτσι οι έξυπνες συσκευές θα μπορούν να λειτουργήσουν σε διαφορετικά «οικοσυστήματα» διαθέτοντας τη δυνατότητα να συνεργαστούν αποδοτικά και χωρίς προβλήματα.

Τι θα συμβεί στις υπάρχουσες συσκευές των έξυπνων σπιτιών

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί σε όσους έχουν ήδη εγκαταστήσει συστήματα έξυπνων σπιτιών και στις συσκευές αυτές. Θα υπάρξει άραγε υποστήριξη γι’ αυτές τις συσκευές;

Δυστυχώς τα πάντα εξαρτώνται από το υλισμικό. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν νέες συσκευές για να μπορέσουν να ακολουθήσουν το νέο πρότυπο Matter. Κάποιες συσκευές που βγήκαν τώρα πρόσφατα στην αγορά ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης, αλλά σίγουρα οι παλιότερες συσκευές δεν θα λειτουργήσουν με το νέο πρότυπο. Άλλωστε, το πρωτόκολλο λογισμικού IPv6 που χρησιμοποιούν αυτές οι συσκευές είναι αυτή τη στιγμή πάρα πολύ φορτωμένο και δεν μπορεί να βοηθήσει και αυτό τις εξελίξεις εύκολα.

Επειδή, ωστόσο, πολλές από αυτές τις συσκευές συνδέονται σε έναν κεντρικό κόμβο (hub) υπάρχει ελπίδα αυτό να μπορεί κανείς να το αναβαθμίσει ή στη χειρότερη περίπτωση να μπορεί να αντικαταστήσει μόνο αυτό και όχι τις συσκευές στο σύνολό τους.

Θα πρέπει κανείς να περιμένει πριν αγοράσει συσκευές έξυπνου σπιτιού;

Εκτιμάται πώς το Matter θα είναι έτοιμο και θα βγει στην παγκόσμια αγορά περί τα μέσα του 2022. Μιλάμε μόνο για λίγους μήνες, συνεπώς θα άξιζε τον κόπο κάνεις να περιμένει λίγο, εφόσον έχει αυτή τη δυνατότητα και να μην αγοράσει ακόμα τις συσκευές που επιθυμεί. Εάν βέβαια κάτι σας υποχρεώνει αυτή τη στιγμή να προβείτε σε αγορά συσκευών για το έξυπνό σας σπίτι, σίγουρα θα πρέπει να προτιμήσετε όσες διαθέτουν σύστημα WiFi, καθώς μέσω αυτού θα μπορεί να γίνει ενδεχομένως μία αναβάθμιση του λογισμικού, προκειμένου να υποστηρίζει το Matter.