Εντυπωσιασμένος από τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας που βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ότι αφορά τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης απορριμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και εν συνεχεία συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με δημάρχους από τη Θεσσαλία.

Στόχος της επίσκεψης του κυβερνητικού στελέχους που επέλεξε πρώτη τη Θεσσαλία για τον γύρο επαφών που θα κάνει σε όλη τη χώρα, λόγω και της ιδιότητας του κ. Αγοραστού ως Προέδρου της ΕΝΠΕ, ήταν η ενημέρωση για την πρόοδο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Θεσσαλία, για το οποίο διαπίστωσε  από την εξέλιξη της διαδικασίας, «ουσιαστική δουλειά, με συνέπεια αλλά και με σταθερότητα». 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επανέλαβε την πεποίθηση πως η Θεσσαλία είναι η «πιο πράσινη Περιφέρεια σε όλη τη χώρα», ζητώντας ωστόσο εγρήγορση απ’ όλες τις πλευρές και ειδικότερα από τους δήμους, καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτάσσει την εκπόνηση τοπικών σχεδίων για τη διαχείριση των απορριμμάτων είτε ανά δήμο, είτε σε συμπράξεις δήμων, τα οποία σχέδια μάλιστα οφείλουν να είναι έτοιμα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αγοραστός σημείωσε επίσης πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει όλες τις παρεμβάσεις που χρειάζονται ώστε οι τρεις υφιστάμενοι ΧΥΤΑ να αποκτήσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής «ώστε να υπάρχει και περισσότερος χρόνος για σχεδιασμό» για να καταλήξει με νόημα πως «το μέλλον μας είναι ένα περιβάλλον καθαρό, στο οποίο να ζούμε καλύτερα χωρίς να μας επηρεάζει αρνητικά σ’ όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η παρουσίαση της μελέτης που εκπονήθηκε για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η οποία αποτελεί μέρος μίας διαδικασίας που θα συνεχιστεί βάσει του χρονοδιαγράμματος με τη διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οπότε προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για να εγκριθεί τελικά τον Οκτώβριο από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Βάσει της μελέτης, προβλέπεται να δημιουργηθούν στις περιοχές των υπαρχόντων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) - που εξυπηρετούν την Π.Ε. Λάρισας, την Π.Ε. Μαγνησίας και την ενιαία περιοχή Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας - , ισάριθμες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, μετατρέποντας τους ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), εγκαθιστώντας και λειτουργώντας παράλληλα ένα δίκτυο επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.  Περιλαμβάνονται συστήματα διαλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων, όπως καφέ κάδοι και μικρές μονάδες επεξεργασίας σε τοπικό επίπεδο, ο απαραίτητος εξοπλισμός, οικιακή κομποστοποίηση, εγκατάσταση πράσινων σημείων και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο πλαίσιο και της πρόληψης. Η δημιουργία δικτύου «πράσινων σημείων» έχουν στόχο τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων – επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών, και μαζί με τη λειτουργία των συστημάτων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, μειώνουν τις ποσότητες που σήμερα οδηγούνται στους ΧΥΤΑ.  Για τις δε ανάγκες των Σποράδων, η μελέτη προβλέπει την κατασκευή τριών μικρών μονάδων κομποστοποίησης ανακυκλώσιμων και αδρανών υλικών σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Παράλληλα προβλέπεται η αντιμετώπιση της ιλύος των Βιολογικών Καθαρισμών και λοιπής παραγωγής, η διαχείρισης των υλικών κατεδαφίσεων – αδρανών υλικών , και κάθε άλλου ρεύματος αποβλήτων σύμφωνα με τη νομοθεσία , τις αρχές και τους στόχους του εθνικού σχεδιασμού. 

Στόχος είναι η Θεσσαλία μέχρι το 2020, μέσω των νέων υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, να επιτύχει το 50% των ανακυκλώσιμων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) να προωθείται στην ανακύκλωση, τη στιγμή που σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται κοντά στο 11%, ενώ για τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα)  το ποσοστό χωριστής συλλογής τους να ανέλθει στο 21% του συνολικού τους βάρους.  

Η μελέτη αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, φιλοδοξεί να εναρμονίσει την περιοχή της Θεσσαλίας στην κοινοτική νομοθεσία μέχρι το 2020, προκειμένου να αποφευχθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται. 

Ο Γ.Γ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Αναλυτικά η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών: «Κύριε Περιφερειάρχη ζήτησα να επισκεφθώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να δούμε το πώς προχωρά το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έδωσα έμφαση να έρθω γρήγορα σε εσάς, δεδομένης και της ιδιότητάς σας, εκτός από Περιφερειάρχης, ως πρόεδρος των Περιφερειαρχών.

Πριν έρθω, γνώριζα ότι έχετε κάνει μία σημαντική δουλειά προς την κατεύθυνση προετοιμασίας του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε ειδικότερα την ανάπτυξη και την εξέλιξη του ΠΕΣΔΑ έτσι ώστε να αποφευχθούν αστοχίες. Πρέπει να οδηγηθούμε σε έργα που θα δίνουν πνοή και λύσεις στην Περιφέρειά σας, η οποία είναι μία σημαντική περιφέρεια, μεγάλη, με γνώση και εμπειρία σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε επίπεδο χώρας, είναι πραγματικά πολύ αξιόλογη.

Είμαι χαρούμενος λοιπόν για τη συνεργασία μαζί σας η οποία πράγματι μέχρι στιγμής που δουλέψαμε ήταν εποικοδομητική, ουσιαστική και διαπίστωσα τη συναντίληψη για τα απαιτούμενα τα οποία θα οδηγήσουν την Περιφέρεια και κατ’ επέκταση τη χώρα, σε μια πρόοδο για ένα καλύτερο περιβάλλον, ένα περιβάλλον με ανακύκλωση, αυτό που χρειάζονταν ο τόπος κι αυτό που ήταν απαραίτητο να γίνει και από τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής, κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας. 

Οι στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2020 είναι κατά τη γνώμη μου εφικτό να επιτευχθούν. Αυτοί οι στόχοι δόθηκαν μετά από παράταση στη χώρα μας και είναι άκρως απαραίτητο να επιτευχθούν. Απ’ ότι διαπίστωσα από την πρόοδο της διαδικασίας, έχει δουλέψει ουσιαστικά και με συνέπεια αλλά και με σταθερότητα κι έχει προχωρήσει σημαντικά το θέμα. 

Ενημέρωσα τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση για την κατάσταση που διαπίστωσα εδώ. Θα είμαστε δίπλα σας, θα σας στηρίξουμε ώστε να πάμε παρακάτω στην πρόοδο και την ανάπτυξη σε ότι αφορά το περιβάλλον.»

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αναλυτικά η δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού: «Με χαρά είμαστε εδώ σήμερα με τον γενικό γραμματέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων. Είναι γνώστης της κατάστασης γιατί ασχολείται πολλά χρόνια, άρα δεν ξεκινά από το μηδέν. Έχει μία πρακτική εμπειρία που είναι και το σημαντικότερο.

Η δική μας Περιφέρεια, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια στη χώρα. Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Τα προηγούμενα χρόνια χαράξαμε ένα νέο σχεδιασμό με στόχο να δώσουμε χρόνο ζωής στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, γι’ αυτό και βλέπετε ότι ολοκληρώσαμε τον ΧΥΤΑ στη Λάρισα, έχουμε εργασίες στον ΧΥΤΑ Τρικάλων – Καρδίτσας και ξεκινάμε τις εργασίες στο ΧΥΤΑ του Βόλου. Έτσι, κερδίζουμε διάρκεια ζωής στην ταφή των απορριμμάτων αλλά και χρόνο να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Ταυτόχρονα κάναμε τοπογραφική, οικονομική, κοινωνική και χωροταξική μελέτη για να δούμε πού θα πάμε να εγκαταστήσουμε τους νέους ΧΥΤΥ. Η μελέτη μας έδειξε ότι πρέπει να γίνουν εκεί που βρίσκονται οι ΦΟΣΔΑ σήμερα, δηλαδή τρεις. Έτσι θα κερδίσουμε χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη και την ελληνική οικογένεια γιατί ας μην ξεχνάμε πως το τελικό κόστος το επωμίζεται ο καταναλωτής.

Αυτή η μελέτη προέκυψε μετά από διαβούλευση στην οποία συμφώνησαν όλοι οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες. Μετά από αυτό κάναμε και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων ο οποίος ήταν ένας σχεδιασμός με προοπτική. Η διαδικασία αυτή έγινε για να καλύψουμε τους δείκτες και τις απαιτήσεις του εθνικού σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός αυτός πριν από μία εβδομάδα άλλαξε και ενέταξε τα τοπικά σχέδια, δηλαδή τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι δήμοι για να διαχειριστούν τα απορρίμματα χαμηλού όγκου με βιώσιμες λύσεις και σεβασμό στο περιβάλλον.

Πρόκειται να επικαιροποιήσουμε τον ΠΕΣΔΑ μας εισάγοντας και το νέο στοιχείο των τοπικών σχεδίων και γι’ αυτό συζητάμε με τους δημάρχους καθώς τα σχέδια αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα στενό χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Οφείλουμε να τρέξουμε γρήγορα όλα τα στάδια για να πετύχουμε και τους στόχους του 2020 που επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία. Οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν για να μην έχουμε ποινές τις οποίες και πάλι πληρώνει ο πολίτης. Συνεπώς, είμαστε εδώ και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον. Σ’ αυτό θέλουμε συμμάχους την κοινωνία, τους πολίτες και τη συμπεριφορά όλων μας απέναντι στο περιβάλλον. Το μέλλον μας είναι ένα περιβάλλον καθαρό, στο οποίο να ζούμε καλύτερα χωρίς να μας επηρεάζει αρνητικά σ’ όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής.»