Το Νέο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών παρουσιάζουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Λάρισας και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στις 19:00,στο Αμφιθέατρο του Κτιρίου Κατσίγρα (πλατεία Ταχυδρομείου).

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κ Γουργουλιάνης.

Θα μιλήσουν:

Αναστάσιος Μάτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν.Λάρισας με θέμα « Χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας: μια διαφορετική ψηφίδα στα ελληνικά, εκπαιδευτικά συμφραζόμενα»

Αναστάσιος Γερμενής, Καθηγητής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Ορολογία και Λεξικογραφία»

Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Οι καινοτομίες του νέου χρηστικού λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών»

Να σημειωθεί ότι το «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας», προϊόν δεκαετούς έρευνας, περιλαμβάνει τρία εκατομμύρια λέξεις – ψηφίδες, 75.000 λήμματα, 103 γνωστικούς τομείς, στις 1.800 και πλέον σελίδες που παρέδωσε προσφάτως σε κοινό και ερευνητές η Ακαδημία Αθηνών. Για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν νεολογισμοί, ενώ για τη δημιουργία του το κόστος έφτασε το ένα εκατομμύριο ευρώ (τα 760.000 ευρώ διατέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών).

Το λεξικό σημειώνει τη διπλή ορθογραφία όπου υφίσταται και χρησιμοποιεί παραδείγματα από διαλόγους της καθημερινότητας. Καταγράφει επίσης φράσεις που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν λάθος, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως, όπως «αποτίει φόρο τιμής» ή «αποτίνει φόρο τιμής», «οι ασκοί του Αιόλου» ή «ο ασκός του Αιόλου».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών συμπεριλαμβάνονται νεολογισμοί, όπως «ιός Έμπολα», «άμπερ αλέρτ», «τηλεμαϊντανός», «αεροκουρτίνα», «μπότοξ» και «γενόσημα», λήμματα που προέρχονται από τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, λέξεις με νέες σημασίες, αλλά και αργκό φράσεις, όπως «κάγκουρας», «ιντερνετάκιας», «μπαχαλάκιας» ή «μπουζουκλερί».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ακριβής υφολογικός προσδιορισμός των λέξεων και των εκφράσεων μέσα από 30 κριτήρια. Για παράδειγμα η λέξη «γατόνι» κατηγοριοποιείται ως αργκό, η φράση «εκπάγλου καλλονή» ως αρχαιοπρεπής, ο όρος «κοινοτυπία» ως εσφαλμένος αντί του σωστού «κοινοτοπία» και η λέξη «μπουζουκλερί» ως χιουμοριστική.