Κάλεσμα σε όλες τις πλευρές να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί αλλά και τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την πάταξη του φαινομένου του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, απηύθυνε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην κατάμεστη αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου από την περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος».
Στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν δεκάδες φορείς από όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνον (περιπτερούχοι, εκπρόσωποι καπνοβιομηχανιών, καπνοπαραγωγοί, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και επαγγγελματοβιοτεχνικών φορέων καθώς και στέλεχος του ΣΔΟΕ), παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόβλημα με στοιχεία, ενώ αναλύθηκαν και συζητήθηκαν οι αιτίες, οι συνέπειες και οι προσπάθειες καταπολέμησης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «ο βασικός στόχος μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό και επικίνδυνο σύναμμα φαινόμενο, είναι η ευαισθητοποίηση όλων και κατ' αρχάς της ίδιας της κοινωνίας. Να κατανοήσουμε όλοι οι καταναλωτές πως η αγορά νόμιμων καπνικών προϊόντων προφέρει πολλαπλά οφέλη για όλους. Πρώτον γιατί τα χρήματα που εισπράττει το κράτος επιστρέφουν με τη μορφή παροχών. Δεύτερον γιατί το παράνομο τσιγάρο βλάπτει περισσότερο την υγεία που στο τέλος πληρώνει ο ίδιος ο καπνιστής αλλά και το κράτος μέσω των υπηρεσιών υγείας και τρίτον γιατί είναι σημαντικός ο αντίκτυπος και στην αγορά εργασίας.
Για να συμβούν τα παραπάνω όμως, οφείλουμε να αναλύσουμε προσεκτικά την παρούσα κατάσταση και όλες οι πλευρές να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους ανήκει αλλά και τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την αντιστροφή του κλίματος.
Ξεκινώντας από την πολιτεία, η φορολογία από το 2010 και μετά στον καπνό έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, έχει αυξηθεί κατά 85% για τα τσιγάρα και κατά 92% για τον λεπτοκομμένο καπνό. Τα έσοδα τα οποία λαμβάνει το ελληνικό δημόσιο από τη φορολογία καπνού είναι περίπου 3,2 δις ευρώ το χρόνο, ποσό που αναλογεί στο 7,8% των εσόδων που έχει το δημόσιο.
Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη διαρροή από την παράνομη διακίνηση καπνού. Μία διαρροή που αγγίζει τα 650 εκ. ευρώ ετησίως. Η παράνομη διακίνηση καπνού όμως έχει σημαντικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς με προεξάρχοντα αυτόν της υγείας των ανθρώπων και κατ' επέκταση και του συστήματος υγείας της χώρας μας.
Επιπρόσθετα, μειώνονται δραματικά και οι θέσεις εργασίας αφού μόνον τα τελευταία χρόνια 8.000 περίπτερα, 150 μικρές επιχειρήσεις που πωλούσαν καπνό και οκτώ βιομηχανίες έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να χαθούν περί τις 20.000 θέσεις εργασίας.
Συνεπώς οφείλουμε να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα μας επαναφέρουν στην κανονικότητα.
Από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι η αύξηση της φορολογίας στον καπνό δεν συνεπάγεται και αύξηση των εσόδων. Αν δούμε τη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα έσοδα του δημοσίου έχουν μειωθεί, ενώ αυξήθηκε η προτίμηση των καταναλωτών σε παράνομα καπνικά προϊόντα. Γι' αυτό επαναλαμβάνω ότι η φορολόγηση του καπνού έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο και πρέπει να μειωθεί, αν θέλουμε το κράτος να βάλει στα ταμεία του περισσότερα έσοδα.
Ταυτόχρονα, πρέπει να δικαιωθεί και το αίτημα των περιπτερούχων που εύλογα διεκδικούν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους επί των πωλήσεων προϊόντων καπνού, καθώς τα σημερινά οικονομικά μεγέθη τους προκαλούν ασφυξία. Εάν δεν αυξηθεί το ποσοστό κέρδους, τότε δε θα μπορέσουν απλά να επιζήσουν ως επαγγελματίες αφού τα τσιγάρα και ο καπνός είναι το κύριο αντικείμενο στις πωλήσεις τους».