Ένα πόρισμα –φωτιά, που αφορά ανύπαρκτες νοσηλείες ασθενών τις οποίες πλήρωναν τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και την ψυχική Υγεία των κατοίκων της περιοχής, βρίσκεται εδώ και χρόνια (!) στα συρτάρια της Περιφέρεια Θεσσαλίας (Αντιπεριφέρεια Τρικάλων) η οποία αποφεύγει μέχρι σήμερα να προβεί, άγνωστο γιατί, στις «δέουσες ενέργειες» που προβλέπονται από την νομοθεσία.
Πρόκειται για δύο επιτόπιους ελέγχους σε τρείς ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές της πόλης, από μικτό κλιμάκιο του ΣΕΥΥΠ και του ΥΠΕΔΥΦΚΑ, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2011 με εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.
Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι ασφαλιστικά Ταμεία και συγκεκριμένα ο ΟΓΑ, εντόπισαν ασυνήθιστα αυξημένα νοσήλια σε κλινικές των Τρικάλων, με τον εκάστοτε αρμόδιο ελεγκτή -γιατρό του ΟΓΑ στα Τρίκαλα (δύο αναφέρονται), να υπογράφει εισιτήρια νοσηλείας στις συγκεκριμένες κλινικές δηλώνοντας όμως ταυτόχρονα αδυναμία να ελέγξει αν πρόκειται για πραγματικά περιστατικά!
Από τις «εφόδους» στις τρείς ψυχιατρικές κλινικές της πόλης και την μετέπειτα διασταύρωση των σχετικών παραστατικών και των ενταλμάτων πληρωμών στα ασφαλιστικά Ταμεία ΙΚΑ,ΟΓΑ,ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, εντοπίστηκαν απίθανα πράγματα κατά τα ελεγχέντα έτη 2009 και 2010.
Παράδειγμα: Μια εκ των κλινικών, κατά την ημέρα του ελέγχου, βρέθηκε να έχει ασφαλισμένους τρόφιμους: 49 προερχόμενους από τον ΟΓΑ, 30 από το ΙΚΑ, τρείς από τον ΟΠΑΔ και έναν ιδιώτη από το ΤΑΠ ΟΤΕ. Σύνολο 81 ασθενείς ενώ από την άδειά της επιτρέπεται να φιλοξενεί μόνο 47 άτομα!
Στο 70 σελίδων πόρισμα των «ράμπο» της Υγείας περιγράφονται περιστατικά που θυμίζουν συνθήκες μπανανίας, όπως αυτό με την ασφαλισμένη Σ.Α. η οποία είχε νοσηλευτεί στο Γενικό νοσοκομείο Τρικάλων από 4-11-2009 έως 10-12-2009 για την οποία μάλιστα επισυνάπτεται και το εξιτήριο του νοσοκομείου. Όμως η ίδια ασφαλισμένη βρέθηκε να έχει νοσηλευτεί ολόκληρο τον ίδιο μήνα Νοέμβριο και κάποιες ημέρες του Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική της πόλης των Τρικάλων! Αυτό φυσικά δεν συνέβη ποτέ, όμως τα νοσήλια από το ασφαλιστικό Ταμείο της ασθενούς εισπράχτηκαν κανονικά...
Υπάρχουν και χειρότερα: Κλινικάρχης δεν είχε ούτε ιερό ούτε όσιο χρεώνοντας ανύπαρκτες ημέρες νοσηλείας ακόμα και σε...νεκρούς! Η κλινική του χρέωσε σε ασφαλισμένο του ΟΓΑ με τα αρχικά Π.Ν. 28 μέρες νοσηλείας, τον Μάϊο του 2010, ενώ η ίδια κλινική του είχε δώσει εξιτήριο από τις 4 Μαΐου του 2010 επειδή ο άνθρωπος ...πέθανε!!!
Όλα αυτά συνέβαιναν επειδή το σύστημα ελέγχου «έμπαζε» από παντού καθώς αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, με πρώτους του γιατρούς των ασφαλιστικών Ταμείων οι οποίοι ενώ ήταν υποχρεωμένοι να επισκέπτονται τις κλινικές και να διασταυρώνουν επί τόπου τα παραστατικά με τους ασθενείς, υπέγραφαν τα εισιτήρια νοσηλείας των ασφαλισμένων από το ...γραφείο τους στη Νομαρχία!
Στους συγκεκριμένους ελέγχους εντοπίστηκαν και καταγράφονται και άλλου είδους «μυστήρια» όπως το γεγονός ότι σε μία κλινική βρέθηκαν «2.500 εμβαλάγια (σ.σ. κουτιά) με ληγμένα φάρμακα και χωρίς κουπόνι»! Ερωτηθείς μετέπειτα από τους ελεγκτές για την υπόθεση ο αρμόδιος ελεγκτής γιατρός του ΟΓΑ ο οποίος, σημειωτέον, έχει ειδικότητα ...ουρολόγου, αναφέρει τα εξής εκπληκτικά: «Δεν γνωρίζω πως κατέληξε το θέμα για την εν λόγω κλινική, μιας και τον απόλυτο έλεγχο σε ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία και κλινικές όλου του νομού είχε η διευθύντριά μου, η οποία, σημειωτέον, ως διοικητικός υπάλληλος (μεταταχθείσα από καθαρίστρια που ήταν επί χρόνια) δεν είχε δικαίωμα Υγειονομικού ελέγχου βάσει των ΦΕΚ»!
Και συνεχίζει: «εγώ, ως μέλος της επιτροπής αδειοδότησης και καλής λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών εισηγούμουνα το κλείσιμο των κλινικών λόγω παράβασης του νόμου, αλλά η άδεια δινόταν από την πολιτική ηγεσία της Νομαρχίας η οποία γνώριζε και αποδέχονταν τα γεγονότα... Επίσης είχα ενημερώσει για την κατάσταση, με έγγραφό μου, την Εισαγγελία Τρικάλων αλλά δεν περιορίστηκαν οι Εισαγγελικές εντολές εισαγωγής ασθενών...».
Για την όσα νοσηρά εντοπίστηκαν στην ψυχική Υγεία του νομού Τρικάλων, καταλογίζονται ευθύνες σε συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αντιπεριφέρειας Τρικάλων (τότε Νομαρχία) οι οποίοι χειρίζονται τα θέματα Δημόσιας Υγείας, ενώ περιγράφονται αναλυτικά οι υπερβάσεις και οι παράνομες χρεώσεις σε ημέρες νοσηλείας των τριών ψυχιατρικών κλινικών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Στο πόρισμα επισημαίνεται πάντως το έντονο...ψυχιατρικό πρόβλημα που έχει ο νομός Τρικάλων (παρατίθενται αναλυτικά οι ασθένειες) γεγονός που σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω των αυξημένων περιστατικών, οι κλινικάρχες υποχρεώνονται να παρανομούν και να δέχονται υπεράριθμους. Σημειώνεται επίσης, με έμφαση, ότι επείγει η δημιουργία και λειτουργία δημόσιου ψυχιατρικού καταστήματος εντός του νοσοκομείου Τρικάλων.
Η «Ε» επικοινώνησε για όλα τα παραπάνω με τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων απ΄όπου έλαβε την απάντηση ότι «το πόρισμα κοινοποιήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο, αρμοδίως, και η διοίκησή του, με την σειρά της, έλαβε τις δέουσες αποφάσεις και τις εισηγήθηκε στον αρμόδιο περιφερειάρχη κ. Μιχαλάκη, μη γνωρίζοντας έκτοτε τι συνέβη.»...
Η παλιά Ελλάδα σε όλο της το μεγαλείο...
Εφ. Ενημέρωση (Κώστας Τόλης)