Με τον Σύλλογο Φίλων Πύργου Χαροκόπου συναντήθηκαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης», Νίκος Γαμβρούλας και το στέλεχος Αλέξανδρος Ζουριδάκης με σκοπό να συζητήσουν την εξέλιξη του πλειστηριασμού του Πύργου από την τράπεζα και να αναζητήσουν λύσεις.
Μετά το τέλος της συζήτησης, η «Ορμή Ανανέωσης» μέσω του επικεφαλής της Νίκου Γαμβρούλα, εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:
Από την συνάντησή μας με τον Σύλλογο Φίλων Πύργου Χαροκόπου ενημερωθήκαμε για τα εξής:
1) Ο σύλλογος είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με το Δήμαρχο Λαρισαίων το Σεπτέμβριο του 2020, κατά την οποία ο Δήμαρχος τους μετέφερε την πρόθεση του δήμου να διασώσει το μνημείο φέρνοντας το στην ιδιοκτησία του. Έκτοτε, δεν είχαν ενημέρωση για την οποιαδήποτε εξέλιξη, ενώ τον τελευταίο καιρό όσες φορές προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί του δεν τα κατάφεραν. Από τα γεγονότα εξάγεται το συμπέρασμα πως ο Δήμαρχος απέτυχε να έρθει σε διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου.
2) Ο σύλλογος με έγγραφό του προς την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, ενημέρωσε τον φορέα για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο καλώντας τον να παρέμβει. Αντί παρέμβασης εισέπραξε αδιαφορία. Σαφέστατα ευθύνη για το θέμα φέρει και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας που δεν είναι άλλος από την Υπουργό Πολιτισμού.
3) Μέσω των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν από το σύλλογο, ήρθε το θέμα σε γνώση της Υπουργού Πολιτισμού, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια.
Πέραν της παραπάνω ενημέρωσης, υπάρχουν κάποια δεδομένα που πρέπει να επισημανθούν:
1) Ο δήμος πλέον δεν έχει καμία δυνατότητα διαπραγματεύσεις, μιας και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον πλειστηριασμό ως δημόσιος φορέας. Μέχρι πρότινος είχε τη δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης με τους ιδιοκτήτες.
2) Ο πύργος είναι χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο μνημείο. Ο χαρακτηρισμός αυτός "βαραίνει" τους ιδιοκτήτες με μια σειρά υποχρεώσεων μεταξύ των οποίων να διατηρούν το μνημείο ως έχει. Αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο της διατήρησης του είναι η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων που εδρεύει στο Βόλο. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων έχει τον θεσμικό ρόλο (και την υποχρέωση) να παρέμβει.
3) Καμία λύση δεν μπορεί πλέον να βρεθεί ερήμην της Τράπεζας Πειραιώς που έχει τον πρώτο λόγο. Αυτό σημαίνει πώς α) είτε η τράπεζα θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό και εφόσον υπάρξουν ενδιαφερόμενοι ο Πύργος θα αγοραστεί από κάποιον ιδιώτη β) είτε δεν θα υπάρξουν συμμετέχοντες στον πλειστηριασμό και ο Πύργος δεν θα αλλάξει χέρια γ) είτε η τράπεζα θα αποφασίσει πως δεν θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό και θα έρθει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τον Δήμο Λαρισαίων.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί πώς η τράπεζα Πειραιώς (όπως και όλες οι τράπεζες στη χώρα) φέρουν την λεγόμενη εταιρική κοινωνική ευθύνη. Μάλιστα, η τράπεζα Πειραιώς στο site της, μεταξύ άλλων γράφει αυτούσια τα παρακάτω: "(Η τράπεζα) αναπτύσσει πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στη γενικότερη αναβάθμιση του βιοτικού και πολιτισμικού επιπέδου και στην προστασία του περιβάλλοντος ως αναγκαίου όρου για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου". Επίσης, στο site του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς αναγράφεται το εξής: “(Το ίδρυμα) υποστηρίζει τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας”. Επομένως, στο σημείο που φτάσαμε, η ίδια η τράπεζα έχοντας την κατάσταση στα χέρια της, θα πρέπει να δείξει την ευαισθησία της στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και να αποσύρει τον πλειστηριασμό, ερχόμενη σε απευθείας διαπραγμάτευση με το δήμο, αναλαμβάνοντας και η ίδια ένα μερίδιο από το οικονομικό βάρος θα προκύψει.
Καλούμε λοιπόν τον Δήμαρχο, τους βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη και όποιον άλλον φορέα έχει την δυνατότητα, να δράσουν και σαν μία γροθιά από κοινού όλοι οι φορείς να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή, επισημαίνοντας την σημασία του μνημείου για την περιοχή μας. Ήδη βουλευτές του νομού έδρασαν και ανέδειξαν σημαντικά το θέμα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει και θα πρέπει ο δήμος να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων έστω και τώρα που τα πράγματα πήραν αυτήν την εξέλιξη. Από εκεί και πέρα, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά,το μνημειο μπορεί να ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δεν είναι όμως επί της παρούσης να συζητήσουμε για το αύριο. Χάσαμε το χθες, ας προλάβουμε το σήμερα.