Στο Δήμο Αγιάς βρίσκονται από το μεσημέρι της Δευτέρας τα μέλη της Οργάνωσης California Conservation Corp (Σώμα Περιβαλλοντικής Συντήρησης της Καλιφόρνια των ΗΠΑ)  και της Eco Genia (Οίκο Γενιά ή …Οικογένεια) που συμμετέχουν στη δράση ανάδειξης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στη διαχείριση των καταστροφών, που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Αγιάς, με το Δίκτυο Πόλεων με λίμνες.

Η συνεργασία στην οποία συμμετέχει και η οργάνωση «Μελιβοίας Δέμας» στοχεύει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την αντιμετώπιση αναγκών που προκύπτουν στους Δήμους μετά από ένα πλημμυρικό φαινόμενο, στη συμβολή του CCC και του Ecogenia σε οποιεσδήποτε ενέργειες καθαρισμού και αποκατάστασης έχουν προκύψει μετά τις καταστροφές που επέφερε ο Ντάνιελ, μέσα από την εθελοντική συνεισφορά των δύο οργανισμών και στην ανάδειξη του μοντέλου της κοινωνικής υπηρεσίας ως όχημα για την αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών αποκατάστασης στους Δήμους που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η παραμονή των ομάδων θα διαρκέσει τρεις ημέρες και τα μέλη των αποστολών (CCC10 μέλη Ομάδας και ένα μέλος προσωπικού και από την Ecogenia8 μέλη Ομάδας και 3 μέλη προσωπικού) και ήδη φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αγιάς στο Στόμιο.
Το μεσημέρι της Δευτέρας οι δύο αποστολές επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Αγιάς και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα, ο οποίος τους ενημέρωσε για τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Δήμος στη διάρκεια των πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ο κ. Γκουντάρας ευχαρίστησε τα μέλη των δύο ομάδων για την συμβολή τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, τόνισε ότι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων και κατά συνέπεια την ανθεκτικότητα των περιοχών μας και τους ευχήθηκε καλή διαμονή στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Αγιάς.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην περιοχή του Στομίου, όπου ανέλαβαν δράση στον καθαρισμό των μονοπατιών και την περιβαλλοντική συντήρηση του Δέλτα του Πηνειού, ενώ στη διάρκεια της ημέρας ξεναγήθηκαν στα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής από την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Στ. Σδρόλια.

Οι Ομάδες:

Το Σώμα Περιβαλλοντικής Συντήρησης της ΚαλιφόρνιαCalifornia Conservation Corps Το Σώμα Περιβαλλοντικής Συντήρησης της Καλιφόρνια είναι τμήμα της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων της Πολιτείας της Καλιφόρνια, USA. Είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο Σώμα Περιβαλλοντικής Συντήρησης στις ΗΠΑ και χρηματοδοτείται ως επί το πλείστον με κρατικούς πόρους. Το πρόγραμμα παρέχει σε νέους ενήλικες 18-25 ετών ένα έτος αμειβόμενης υπηρεσίας στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας. Κατά τη διάρκεια του έτους υπηρεσίας τους, τα Μέλη εργάζονται σε περιβαλλοντικά έργα και ανταποκρίνονται σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Μέσω αυτής της εργασίας, αποκτούν δεξιότητες και εμπειρίες που οδηγούν σε ουσιαστικές σταδιοδρομίες στο χώρο της προστασίας του

περιβάλλοντος. Το Σώμα στοχεύει στην ανάπτυξη των μελών του εντάσσοντας πολίτες με χαρακτήρα, διαπιστευτήρια και δέσμευση να προωθούν το κοινό καλό. Ειδικεύεται στην προστασία φυσικών πόρων, αφού από το 1976 έχει προσφέρει 74,1 εκατομμύρια ώρες εργασίας για την προστασία των φυσικών πόρων σε όλη την Πολιτεία

  • Το CCC είναι ένα αποδοτικό από άποψη κόστους εργατικό δυναμικό, που εργάζεται για περισσότερους από 250 τοπικούς, πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς οργανισμούς κάθε χρόνο
  • Σε ολόκληρη την Πολιτεία, τα συνεργεία αναλαμβάνουν περισσότερα από 900 έργα ετησίως, Αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης:
  • Το CCC έχει παράσχει 11,3 εκατομμύρια ώρες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σε σχεδόν κάθε μεγάλη φυσική καταστροφή στην Καλιφόρνια - πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς και άλλα
  • Τα Μέλη του Σώματος έχουν γεμίσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια σάκους άμμου κατά τη διάρκεια πλημμυρών και καταιγίδων.

Η Ecogenia είναι ο απαραίτητος ενδιάμεσος μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συμβάλλει στην υλοποίηση προγραμμάτων του Σώματος Περιβαλλοντικής Συντήρησης της Καλιφόρνια στην Ελλάδα. Κινητοποιεί νέα άτομα (18-30 ετών) σε προγράμματα αμειβόμενης κοινωνικής υπηρεσίας σε τοπικές κοινωνίες με σκοπό την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας. Καθόλη τη διάρκεια της συμμετοχής τους στα προγράμματα, τα Μέλη Ομάδας προσφέρουν την υπηρεσία τους διεκπεραιώνοντας περιβαλλοντικές εργασίες διαφόρων θεματικών, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε στοχευμένα εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης και ανάπτυξης πράσινων και λοιπών δεξιοτήτων. Βασικός στόχος είναι η καλλιέργεια μιας νέας γενιάς ενεργών πολιτών για το κλίμα.