Στο πρωτοσέλιδο της Athens Voice φιλοξενείται ο υποψήφιος Δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος.

Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιώργο Ψύχα, ο Θανάσης Μαμάκος μιλά για το «σοκ των Τεμπών» και τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα, το σχέδιό του για να γίνει η θεσσαλική πόλη πρωταγωνίστρια αλλά και για το τι σημαίνει «πόλη των 15 λεπτών».

«Η Λάρισα είναι γεωγραφικά στο κέντρο της πατρίδας μας. Μπορούμε να την βάλουμε στο επίκεντρο της οικονομικής ζωής», λέει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Γέννημα θρέμμα Λαρισαίος;

Γεννήθηκα σε αυτή την πόλη. Στα περίχωρα της πόλης. Μεγάλωσα και έπαιξα στις αλάνες της όταν ακόμη δεν είχε τη μορφή της μεγαλούπολης. Γνώρισα κάθε σπιθαμή του πάρκου Αλκαζάρ μέσα από τις σχολικές εκδρομές που εκείνα τα χρόνια γινόταν σε αυτό. Και εδώ δραστηριοποιούμαι σε όλα τα χρόνια της επαγγελματικής μου διαδρομής, ασκώντας μάχιμη δικηγορία για περισσότερα από 20 χρόνια.

Πόσο έχει επηρεαστεί η ψυχολογία της πόλης από την τραγωδία στα Τέμπη;

Ένα τεράστιο «γιατί» και ένα βαρύ πένθος για τους συμπολίτες μας. Για τους συνανθρώπους μας. Για τα νέα παιδιά που δεν πρόλαβαν να ζήσουν, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Τι μπορεί να γίνει σε τοπικό επίπεδο;

Κρίσιμο ζητούμενο είναι η μέριμνα για την ασφάλεια των πολιτών, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, κάτι που συνεπάγεται πως άμεσα θα πρέπει να μπουν περιφράξεις κατά μήκος των γραμμών, να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των ηχοπετασμάτων, να επαναλειτουργήσουν οι υπέργειες διαβάσεις, να καταστεί ασφαλής η διέλευση από τις υπόγειες διαβάσεις, να διασφαλιστεί η σωστή και σύγχρονη λειτουργία των συστημάτων στις διαβάσεις που υπάρχουν μπάρες. Χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει ότι οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη παρέμβαση θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως «άλλοθι» για τη μη υιοθέτηση άλλων λύσεων, όσο κοστοβόρες και εάν είναι. Διεξοδικά θα πρέπει να εξεταστούν και όλες οι μεσομακροπρόθεσμες λύσεις, που αφορούν είτε στην υπογειοποίηση των γραμμών, είτε στην παράκαμψη της Λάρισας, ή στη μεταφορά του εμπορευματικού σταθμού εκτός αστικού ιστού.

Μένετε Λάρισα;

Ναι. Όχι στο κέντρο της πόλης αλλά στις παρυφές. Εκεί που μας θυμούνται συνήθως, όλοι πριν τις εκλογές. Και μας ξεχνούν στο ενδιάμεσο διάστημα.

Το πρωτάθλημα της Λάρισας το θυμάστε;

Πανηγύρισα στις κερκίδες του γηπέδου Αλκαζάρ το πρωτάθλημα εκείνης της υπερομάδας της ΑΕΛ.

Αγαπημένος από εκείνη την ομάδα;

Όλοι, αλλά περισσότερο Μητσιμπόνας.

Αγαπημένος συγγραφέας;

Ένοιωσα την ιδιαιτερότητα αυτής της πόλης μέσα από τις σελίδες του λογοτεχνικού έργου του Καραγάτση.

Αγαπημένο έργο; «Η Μεγάλη Χίμαιρα» να υποθέσω;

Θα έλεγα, «O συνταγματάρχης Λιάπκιν». Περιγράφει πολύ παραστατικά τη ζωή της πόλης μου εκείνη την εποχή, την πραγματικότητα της κοινωνικής ζωής της επαρχίας.

Είναι η Λάρισα επαρχία;

Είναι μια πόλη όπου η αρχαία ιστορία και η μακρά αγροτική παράδοση συναντούν το σύγχρονο τρόπο ζωής. Από τον Όλυμπο έως το εμπορικό της κέντρο και από τον Πηνειό και τις εύφορες πεδιάδες μέχρι τα υπέροχα καφέ της. Μια πόλη αντιθέσεων που μέσα από την σύνθεση τους μπορεί να αναγεννηθεί.

Με τα κοινά από πότε ασχολείστε;

Είμαι δικηγόρος. Η αγάπη μου για το δίκαιο, με οδήγησε στο να ασχοληθώ με τα κοινά. Το δίκαιο είναι να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη.

Τι είναι για εσάς η αυτοδιοίκηση;

Είναι μια διαδρομή αρκετών χρόνων. Ένα διαρκές μάθημα για τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Είναι το πεδίο της πολιτικής που μπορούν να γίνουν τομές και μεταρρυθμίσεις για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.

Γιατί θέλετε να νικήσετε στον αγώνα για τη Δημαρχία;

Θέλω να νικήσει η Λάρισα, γιατί θέλω την πόλη μου πρωταγωνιστή. Πιστεύω στην πολιτική που αποσκοπεί στο κοινό καλό, όπως ακριβώς την περιέγραφε ο Αριστοτέλης. Προφανώς και έχω τις πολιτικές μου απόψεις αλλά το πεδίο ευρύτερων συμφωνιών και συνεργασιών στο χώρο της Αυτοδιοίκησης είναι πραγματικά τεράστιο και οφείλουμε να το εκμεταλλευθούμε.

Πείτε ένα πρόβλημα που θέλετε να αντιμετωπίσετε; Και πώς…

Τα προβλήματα στην πόλη μας είναι πολλά. Δυστυχώς εδώ και χρόνια στη Λάρισα, δημιουργείται μια πόλη δύο ταχυτήτων, με τις γειτονιές και το κέντρο να βρίσκονται σε άλλα επίπεδα ανάπτυξης Στην Ευρώπη αναπτύσσεται η ιδέα των «πόλεων των 15 λεπτών», δηλαδή των συνοικιών που θα προσφέρουν στους κατοίκους τους όλα τα αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια.

Δώστε ένα παράδειγμα…

Σταδιακή ανάπτυξη περιφερειακών «κέντρων» με μεταφορά δραστηριοτήτων στην περιφέρεια, ώστε αφενός να ανασάνει ο κεντρικός τομέας και αφετέρου να αποκτήσουν δυναμική κάποιες συνοικίες και να εξελιχθούν σε δευτερεύοντα «κέντρα» της ταχέως αναπτυσσόμενης πόλης. Ενίσχυση των υποδομών τους, όπου χρειάζεται, με σχολεία όλων των βαθμίδων, παιδικούς σταθμούς, κέντρα υγείας, χώρους στάθμευσης, σημεία ανακύκλωσης, πάρκα και λειτουργικούς δημόσιους χώρους. Πρόκειται για ένα οριζόντιο πρόγραμμα με γνώμονα τον ολιστικό επανασχεδιασμό του τρόπου ζωής στην πόλη μας.

Άρα η Λάρισα έχει και άλλες δυνατότητες λέτε;

Ναι. Για να γίνει «η Λάρισα που μας αξίζει» όπως είναι και ο τίτλος του συνδυασμού μας. Είναι γεωγραφικά στο κέντρο της πατρίδας μας. Μπορούμε να την βάλουμε στο επίκεντρο της οικονομικής ζωής. Από το να αναδείξουμε τα τοπικά μας προϊόντα, να προσελκύσουμε Έλληνες και Ξένους Επισκέπτες - ειδικά για citybreak, να αναβαθμίσουμε και να διασυνδέσουμε το εμπορικό της κέντρο και την παραγωγή της.

Δείτε τη συνέντευξη στο AthensVoice:

https://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/797017/thanasis-mamakos-pos-tha-ginei-i-larisa-protagonistria/