Στο κατάμεστο αμφιθέατρο Ιπποκράτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Spermogene: Διάγνωση της Ανδρικής Υπογονιμότητας. Δεδομένα και Αποτελέσματα», παρουσία φοιτητών, εκπροσώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ειδικών της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ιατρών, Επιστημόνων, Ερευνητών και Καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ήταν μια γιορτή για όσα η σύγχρονη επιστήμη κομίζει στην κοινωνία και τον άνθρωπο.

Γιορτάσαμε:

Την εξέλιξη των επιστημών της Βιολογίας, της Γενετικής, της Ιατρικής, της Βιοτεχνολογίας

Τη Δύναμη της Συνεργασίας όπως αυτή αναπτύχθηκε μεταξύ του Εργαστηρίου Βιοχημείας, Γενετικής και Βιοτεχνολογίας (ΒΙΟΖ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης ΑναπaραγωγήςEmbryolab

Τα Δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με τη Συμμετοχή 1800 Ανδρών-Εθελοντών και μας οδήγησαν στην αποκάλυψη γενετικών παραλλαγών σε όλα τα χρωμοσώματα που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα.

Το αποτέλεσμα: Διαγνωστικό Τεστ Spermogene

 

Υπερήφανοι που διαχειριστήκαμε ένα Πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΠΑΝΕΚ, ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακή Ανάπτυξης, Υπουργείο Ανάπτυξης) και προσφέραμε αποτελέσματα πρωτοποριακά που θα αλλάξουν τον τρόπο, τη διάγνωση άρα και τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας για τους Έλληνες αρχικά και εξελικτικά για όλους τους άνδρες.

Μόλις κατοχυρωθεί η πατέντα, το SpermogeneTest θα βρίσκεται στη διάθεση των Ελλήνων ανδρών και μία μόνο εξέταση αίματος, εφάπαξ για όλη τους τη ζωή, θα μπορούν να γνωρίζουν για τη γονιμότητα ή την υπογονιμότητά τους και τη γενετική της βάση.

Η Ημερίδα έκλεισε με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού και όλων των ομιλητών.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ακολουθούν σημαντικά σημεία όλων των εισηγήσεων της Ημερίδας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Βάσω Πετρίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας Embryolab, 6985735555

 

Οκ. Δημήτρης Νικολαΐδης, BA, MEd, PhD,CEOEmbryolab και Διευθυντής Έργου Spermogene πραγματοποίησε τον εναρκτήριο χαιρετισμό της Ημερίδας, στον οποίο παρουσίασε το έργο Spermogene, τη χρηματοδότηση, τη δράση και τους συντελεστές του, ενώ σύστησε στο κοινό την Πρότυπη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab.

Η κ. Δήμητρα Δρακοπούλου, Πρόεδρος του Σωματείου για τη Γονιμότητα ΚΥΒΕΛΗ, χαιρέτησε την εκδήλωση απομακρυσμένα και μας επισήμανε ότι 25 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, με τον ανδρικό παράγοντα να επηρεάζει το 40% όλων των περιπτώσεων.

Ο Αντιπεφερειάρχης Θεσσαλίας, Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, κ. Βασίλης Πινακάς, χαιρέτησε την εκδήλωση και εκ μέρους του Περιφεριάρχη, κ. Κώστα Αγοραστού και επεσήμανε τη σημασία της Συνεργασίας των Επιστημόνων BIOZ&Embryolabγια την εξαγωγή των σπουδαίων αποτελεσμάτων του προγράμματος Spermogene, ενώ ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε την υποστήριξη του Συλλόγου στις καινοτόμες επιστημονικές προσπάθειες που τιμούν τον τόπο και εξελίσσουν την κλινική πράξη και την υγεία.

Η κεντρική εναρκτήρια ομιλία είχε το θέμα «Η ανδρική υπο-γονιμότητα στον Ιπποκράτη» και όσα μας παρουσίασε ο κ. Νίκος Παπαθεοδώρου, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιστοριοδίφης αποδεικνύουν ότι το θέμα απασχολούσε τους ανθρώπους χιλιάδες χρόνια πριν, αναφέροντας τις πρωτοποριακές μελέτες του Ιπποκράτη και μάλιστα τη συγκυρία να παρουσιάζονται όλα αυτά στην πόλη που έζησε και άσκησε την ιατρική μέχρι το τέλος της ζωής του ο Ιπποκράτης.

Ο κ. Ζήσης Μαμούρης, Καθηγητής Γενετικής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε το «Spermogene: ένα ερευνητικό πρόγραμμα με μεγάλη αντανάκλαση» στην επιστημονική κοινότητα, την κοινωνία και τον κόσμο καθώς και τις προοπτικές εξέλιξής του στην διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας σε όλο τον κόσμο.

Η κ. Κατερίνα Μούτου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου ΒΙΟΖ, μοιράστηκε μαζί μας την αποκαλυπτική ερευνητική εμπειρία του Spermogene και μας παρουσίασε την «Γενετική βάση της ανδρικής γονιμότητας: μιανέα οπτική σε ένα διαχρονικό ερώτημα». Όπως η ίδια επεσήμανε:

«Το Spermogene αναζήτησε τις αιτίες στο γονιδίωμα. Δημιούργησε την 1η γενετική βάση ανδρικής υπογονιμότητας. Συσχέτισε δημογραφικά στοιχεία με την κατάσταση της γονιμότητας και δημιούργησε καινοτόμο βάση γενετικών δεδομένων για τον ελληνικό πληθυσμό.

Το Spermogene επιστράτευσε τις πιο σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης του γονιδιώματος για την αποκάλυψη των γενετικών παραλλαγών του ελληνικού πληθυσμού.

O ελληνικός πληθυσμός παρουσιάζει ιδιαίτερο πρότυπο γενετικών παραλλαγών!»

Ο κ. Αχιλλέας Παπαθεοδώρου, Ανώτερος Κλινικός Εμβρυολόγος και Διευθυντής των Εργαστηρίων του Embryolab ανέπτυξε το θέμα: «Ο γνωστός και άγνωστος ρόλος του σπερμοδιαγράμματος στην εκτίμηση της ανδρικής γονιμότητας» εκτιμώντας ότι το SpermogeneTestθα αποτελέσει το εξελιγμένο και πρωτοποριακό σπερμοδιάγραμμα του μέλλοντος.

Το θέμα «Η Γενετική βάση της Αζωοσπερμίας» ανέπτυξε η κ. Αλεξία Χατζηπαρασίδου, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια EmbryolabAcademy και Συν-Ιδρύτρια της ΜΥΙΑ Embryolab και τόνισε ότι: «Περίπου το 10% των υπογόνιμων ανδρών πάσχουν από αζωοσπερμία. Η κατανόηση της γενετικής βάσης της αζωοσπερμίας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της».

«Τα μη κωδικοποιητικάRNA’s μπορούν να «φωτίσουν» την ανδρική Γονιμότητα» και η κ. Μαριάννα Κυριαφίνη, Υποψήφια Διδάκτωρ τουΤμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε στην ομιλία της, τις «σκοτεινές» περιοχές του γονιδιώματος και μας διαβεβαίωσε ότι αυτές είναι που «φωτίζουν» την ανδρική υπογονιμότητα.

Η κ. Μαρίνα Δημητράκη, MD, MSc, M.H.A., PhD, EFOG-EBCOG, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, European Fellow of ReproductiveΜedicineESHRE/EBCOG, Αναπληρώτρια Επιστημονική Διευθύντρια Embryolab, μίλησε για την «Επίδραση της πατρικής ηλικίας στην αναπαραγωγή» και επισήμανε ότι η μεγαλύτερη ηλικία του άνδρα έχει συσχετιστεί μεμεγαλύτερο χρονικό διάστημα έως την επίτευξη κύησης και χαμηλότερα ποσοστά κλινικών κυήσεων.

Ο Dr. Λάμπρος Μητράκας, MD, MSc, PhD, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Επιμελητής A’ Ουρολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε την «Κλινική εκτίμηση του υπογόνιμου άνδρα», την ιδιοπαθή ανδρική υπογονιμότητα και τη διαγνωστική της προσέγγιση με κλινικά δεδομένα.

Η κ. Αφροδίτη Αλεξοπούλου, Μέλος ΔΣ του Οργανισμού Fertility Europe, έφερε στο προσκήνιο δεδομένα για την ανδρική υπογονιμότητα σε όλη την Ευρώπη καθώς παρουσίασε «Ερευνητικά δεδομένα για την Ανδρική Γονιμότητα στην Ευρώπη», όπως υλοποιήθηκε από το FertilityEuropeμε τη συμμετοχή 1200 και πλέον ανδρών το 2021.

Η κ. Γλυκερία Σαμολαδά, BSc, MScΜοριακής Κυτταρογενετικής, Βιολόγος, Σύμβουλος Γενετικής, στην εισήγησή της με τίτλο «Spermaggedon!? Ο ρόλος της Γενετικής Συμβουλευτικής» μας παρουσίασε την παγκόσμια κρίση ανδρικής γονιμότητας, την οποία πρέπει να αποδεχτούμε και να μάθουμε πως και με ποια γενετικά και άλλα εργαλεία θα τη διαχειριστούμε στη σύγχρονη εποχή.

Η κ. Εύη Καλουτά, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, μας μίλησε για την «Συναισθηματική πορεία των ανδρών στη γονιμότητα» που επειδή δεν θεωρούνται οι πρωταγωνιστές, η ψυχολογία τους είναι λιγότερο μελετημένη. Βιώνουν όμως και αυτοί, τον δικό τους εσωτερικό αγώνα, και οι ίδιοι χρειάζονται υποστήριξη σε αυτή τη διαδρομή που επηρεάζει τη ζωή, τη σχέση και τη συναισθηματική τους ισορροπία.