Θρυλικά χρόνια για τα παιδικά περιοδικά ήταν οι δεκαετίες του ’50 και του ’60, όταν η αύξηση της ζήτησης συναντήθηκε με μια βεντάλια επιλογών στα περίπτερα. Ο «Μικρός Ηρως», που έκλεισε τα 70 χρόνια του, ανελκύεται χάριν της επετείου αλλά και μιας σειράς πρωτοβουλιών και συγκυριών, στο προσκήνιο. Η επαναφορά προκαλεί νοσταλγία και ορίζει διαύλους επανασύνδεσης, γράφει ο Νίκος Βατόπουλος στην Καθημερινή.

Αυτό το περιοδικό θρύλος συμπύκνωσε και συμβόλισε έναν ολόκληρο κόσμο ηρωισμού και αντίστασης στα πρώτα χρόνια της ανασυγκρότησης με νωπές ακόμη τις μνήμες και τα τραυματικά βιώματα της δεκαετίας του ’40. Ο εφηβικός ηρωισμός ως ιδέα και πρότυπο αντλεί από τις δεξαμενές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά στο ελληνικό περίπτερο της μεταπολεμικής εποχής έφτασε χάρη στον πρωτοπόρο Στέλιο Ανεμοδουρά (1917-2000) που από το 1953 ώς το 1969 έγραφε τις ιστορίες του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του Σπίθα με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης. Τα σκίτσα της πρώτης περιόδου από τον Βύρωνα Απτόσογλου (19231990) πέρασαν την εικονογραφία του «Μικρού Ηρωα» στο λαϊκό υποσυνείδητο.

Λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα θέσουν σε κυκλοφορία νέα σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στον «Μικρό Ηρωα» με τέσσερις αξίες που εικονίζουν εξώφυλλα της πρώτης περιόδου από το 1953, 1954 και 1968 (σχεδίαση: Ανθούλα Λύγκα). Η κυκλοφορία αυτής της σειράς συμπίπτει με την κυκλοφορία μιας νέας ιστορίας του «Μικρού Ηρωα» με τίτλο «Ο Τρελός Εκδικητής»), που εγκαινιάζει νέο κύκλο με υπότιτλο «Οι Νέες Περιπέτειες». Διαδραματίζεται στην Κεφαλονιά το 1943, όταν η Ιταλία περνάει στο πλευρό των συμμάχων. Οι ιστορίες είναι γραμμένες από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Γ. Βλάχο, ενός ανθρώπου δεμένου με τα νεότερα χρόνια του περιοδικού και συγγραφέα μεταξύ άλλων του βιβλίου «Ο Μικρός Ηρως. Το λεξικό: Από το τεύχος 1 έως το 798», εκδ. Περιοδικός Τύπος, 2004. Η εικονογράφηση είναι του Κώστα Φραγκιαδάκη.

Ο «Μικρός Ηρως» μπορεί ακόμη να δίνει στην κοινωνία, η οποία έχει ενσωματώσει τους κώδικες μιας λαϊκής εικονογραφίας. Παρότι ο περιοδικός Τύπος διέρχεται κρίση, το εγχείρημα του «Μικρού Ηρωα» φαίνεται ευρύτερο μιας εκδοτικής πρωτοβουλίας. «Το όραμά μας σχετικά με τον Μικρό Ηρωα, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας, δεν σταματά εδώ», λέει ο εκδότης Λεοκράτης Ανεμοδουράς, που συνεχίζει την παράδοση. «Το όνειρο του Στέλιου Ανεμοδουρά ήταν πάντα να μεταφερθεί στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη και το τελευταίο διάστημα κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Το εγχείρημα είναι μεγαλεπήβολο αλλά με υπομονή και σωστές κινήσεις, ίσως καταφέρουμε κάτι στο μέλλον», λέει.

Αν περάσει στην οθόνη, ο «Μικρός Ηρως» θα αποκτήσει πιθανώς μεγαλύτερη διείσδυση στις νεαρές ηλικίες. Θα συμβάλει και η νέα θεατρική παράσταση «Μικρός Ηρως» που θα παρουσιάζεται από το Kids Theater στο Θέατρο Νέος Ακάδημος (Ακαδημίας και Ιπποκράτους) από τις 20 Οκτωβρίου (κάθε Κυριακή έως 19/12) σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καλογιάννη και διασκευή Μαρίας Σούμπερτ. Ωστόσο, η μαγεία και η έλξη του θρυλικού περιοδικού συνδέονται όπως είναι φυσικό με τις μνήμες των μεγαλύτερων ηλικιών. «Σπάνια ένα περιοδικό έχει σημαδέψει τόσο πολύ τις ψυχές των αναγνωστών του», λέει ο Γιώργος Γ. Βλάχος. «Σπάνια ένα περιοδικό του είδους του έφτασε, χωρίς διακοπή της έκδοσής του, στον μυθικό αριθμό των 800 σχεδόν τευχών, γραμμένο κάθε εβδομάδα από τον ίδιο πάντα συγγραφέα.

kosmoslarissa.gr (απο το ρεπορτάζ του Νίκου Βατόπουλου στην Καθημερινή)