Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπογράφηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2022 στην έδρα του πανεπιστημίου, στον Βόλο.
Η Διευθύντρια του ΕΚΤ Δρ Εύη Σαχίνη και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Ζήσης Μαμούρης συμφώνησαν σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία με κεντρική επιδίωξη τη βελτίωση των υποδομών μεταφοράς τεχνολογίας και την υποστήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
«Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, που επισφραγίζει μια συνεργασία χρόνων, προσβλέπουμε σε μία συστηματική και επ’ αμοιβαίο όφελος συνεργασία, προκειμένου από κοινού να ενισχύσουμε την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου, και κατ’ επέκταση τον αναπτυξιακό του ρόλο στην Περιφέρεια και ευρύτερα» δήλωσε η Διευθύντρια του ΕΚΤ.
«Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανοίγει ο δρόμος για την ταχύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των επιστημονικών και τεχνολογικών αποτελεσμάτων του ιδρύματος, καθώς και για την αποτελεσματικότερη διασύνδεση του πανεπιστημίου με το περιφερειακό και εθνικό παραγωγικό σύστημα αξιοποιώντας το σύνολο των υπηρεσιών του ΕΚΤ» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι δύο οργανισμοί συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον σχεδιασμό κοινών δράσεων στήριξης της εγχώριας επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών με έμφαση σε θέματα καινοτομίας, ψηφιακού μετασχηματισμού, εξωστρέφειας και δικτύωσης.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συνεργασίας βρίσκεται η μεταφορά τεχνολογίας, καθώς και η επιχειρησιακή συγκρότηση και λειτουργία του γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας του ιδρύματος, με σαφή στόχο την υποστήριξη όλων των μονάδων καινοτομίας, των εργαστηρίων αλλά και των ερευνητών και ερευνητριών του ΠΘ.
Το ΕΚΤ θα συνεισφέρει προτείνοντας δείκτες παρακολούθησης και χαρτογραφώντας τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιώντας βάσεις δεδομένων, καλές πρακτικές και την τεχνογνωσία που διαθέτει.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων, θα αναπτυχθούν δράσεις ενημέρωσης, συμβουλευτικής καθοδήγησης και διαδικασίες ανάλυσης της καινοτομικής και της ψηφιακής ωριμότητας των νεοφυών επιχειρήσεων-τεχνοβλαστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το ίδρυμα θα αξιοποιήσει περαιτέρω την ειδική τεχνογνωσία και τη διεθνή δικτύωση του ΕΚΤ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Enterprise Europe Network, για την αποτελεσματική αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς και τη διασύνδεση με κλαδικούς και βιομηχανικούς συνδέσμους.