Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Υποστήριξης (Κέντρο Κοινότητας, ΚΕΠ Υγείας και Βοήθεια στο Σπίτι) ολοκλήρωσε με επιτυχία το Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας και Εκπαίδευσης στα σχολεία του Δήμου Ελασσόνας με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ενημερωτικές ομιλίες και βιωματικές δράσεις για ψυχοκοινωνικά και εκπαιδευτικά θέματα και υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2024, κατόπιν αιτημάτων από τις διευθύνσεις των σχολείων.

Στόχος των επισκέψεων ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση μαθητών και μαθητριών, γονέων και εκπαιδευτικών πάνω σε εκπαιδευτικά και ψυχοκοινωνικά θέματα, δίνοντας την ευκαιρία στο σχολείο να υιοθετήσει σταδιακά ένα ρόλο υποστηρικτικό και προληπτικό, μειώνοντας τις πιθανότητες για εκδηλώσεις ακραίων μορφών συμπεριφοράς που θα εμποδίζαν την προσπάθεια των μαθητών για αυτονομία και δημιουργική ζωή.

Επίσης, μελλοντικός στόχος μέσω των επισκέψεων, είναι η απόκτηση από τον μαθητή καλύτερης γνώσης των συναισθημάτων του, καθώς και η αύξηση της αυτοπεποίθησή του πάνω στις ατομικές και κοινωνικές του δεξιότητες.

Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία της πόλης της Ελασσόνας, αλλά  και Λιβαδίου, Δομενίκου, Λουτρού, Κρανέας, Ολυμπιάδας, Τσαριτσάνης, Λυκουδίου, από τα στελέχη των κοινωνικών δομών, προσφέροντας ένα πλαίσιο στήριξης και αποδοχής για το μαθητή και την οικογένεια.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν στα σχολεία αφορούσαν στις παρακάτω ενότητες:

Σχολικός εκφοβισμός (bullying)

Διαφορετικότητα- Άτομα με Αναπηρία

Συναισθήματα-Τρόποι διαχείρισης των «δύσκολων» συναισθημάτων

Κοινωνικός αποκλεισμός-κοινωνικές ανισότητες στο σχολικό περιβάλλον

Τις εποικοδομητικές ενημερώσεις και αποτελεσματικές παρεμβάσεις συντόνισαν τα στελέχη του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Υποστήριξης (Κέντρο Κοινότητας, ΚΕΠ Υγείας και «Βοήθεια στο Σπίτι») του Δήμου Ελασσόνας:

∙Αγοραστού Μαρίνα-Ειδικός Παιδαγωγός του Κέντρου Κοινότητας

∙Ανδρεάδου Κυριακή-Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας

∙Λέτσιου Αφροδίτη-Κοινωνική Λειτουργός του ΚΕΠ Υγείας

∙Μαμανού Βάσω-Κοινωνική Λειτουργός του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Στις επισκέψεις των σχολείων παρευρέθηκε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας κ. Καρκαβανίδου-Σκρέτα Ευφροσύνη, η οποία μετά τις ευχαριστίες της προς τους εκπαιδευτικούς για το κάλεσμά τους, επεσήμαινε ότι ο Δήμος Ελασσόνας βρίσκεται πάντα δίπλα στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στις οικογένειές τους με στόχο τη συνέχεια των δράσεων Προαγωγής Υγείας και Εκπαίδευσης τη νέα σχολική χρονιά.